Espanya és el primer país del món en consum d'antibiòtics i es calcula que la resistència és la causa de més de 35.000 morts a l'any (1). A més, els pronòstics són alarmants: l'Organització Mundial de la Salut (OMS) assenyala que la taxa d'èxit de nombroses intervencions quirúrgiques es podria veure reduïda per no existir una antibioteràpia eficaç al postoperatori.
La resistència als antibiòtics s'ha convertit en un veritable problema de salut pública, ja que afecta el tractament de nombroses patologies com ara la tuberculosi, la cistitis, l'otitis o les angines. De fet, els metges estan preocupats perquè se'ls estan esgotant les solucions. I si el futur estigués a les plantes?
La situació ha esdevingut crítica. Arreu del món, els científics treballen sense descans per posar fre a la resistència als antibiòtics. Per sort, s'està entreveient una possible solució. I és que recents estudis demostren que combinar un oli essencial (AE) amb un antibiòtic permet potenciar-ne els efectes. En aquest sentit, el professor marroquí Adnane Remmal va iniciar unes prometedores investigacions amb l'objectiu de posar a punt un medicament que utilitzi aquesta sinergia entre allò natural i allò sintètic. El seu objectiu: que els antibiòtics tornin a ser eficaços contra bacteris que s'han tornat resistents.
I si unes poques gotes ens poguessin salvar? Els poders antibacterians, antivírics, antifúngics i antiparasitaris dels olis essencials han estat demostrats per nombrosos estudis científics.
I és que contenen certes molècules especialment interessants com fenols, aldehids aromàtics, alcohols terpènics o potents òxids. Però compte, els fenols poden resultar tòxics per al fetge i causar cremades a la pell i les mucoses, com també passa amb els aldehids aromàtics.
Per evitar que això passi cal fer un ús moderat i controlat dels AE, tenint en compte que la gran majoria no s'han d'usar mai purs sinó diluïts al 50% (almenys) en un oli vegetal (AV).
Apreneu a conèixer-los
Entre els olis essencials rics en fenols destaquen els d'orenga i sajolida, que contenen carvacrol. Els de farigola compten amb timol i els de clau amb eugenol. Prengui 2 gotes 3 vegades al dia, diluïdes en una culleradeta de mel o d'oli vegetal de base, durant 5 o 6 dies (compte, tingueu en compte que el seu ús està desaconsellat en les persones amb propensió a patir del fetge). Durant el tractament es recomana prendre amb regularitat una infusió de romaní a raó de 30 g de fulles i flors seques en 1 litre d'aigua per recolzar el fetge en la funció de drenatge. Filtre i prengui 2-3 tasses al dia.
L'aldehid aromàtic més representatiu és el de l'AE de canyella de Ceilan, que conté cinamaldehid. Els olis essencials d'arbre de te, farigola linalol o tujanol i de palmarosa tenen una alta concentració de diferents alcohols terpènics. Pel que fa a l'AE de ravintsara, forma part de la família dels òxids.
Orenga, l'AE estimulant
De l'orenga (Origanum compactum) es destil·len les sumitats florides, d'inflorescències compactes. És un oli essencial antibacterià molt potent, antiparasitari, que estimula les defenses immunitàries i és tònic general. S'aconsella en cas d'infeccions bacterianes de tipus otorinolaringològic o ORL (angines, otitis…), respiratòries (bronquitis) o urinàries (cistitis). Com que té una acció antivírica notable, és recomanable per evitar refredats o grips. Atenció: la possible toxicitat per al fetge i la pell fa que sigui desaconsellable per a les persones amb trastorns hepàtics i en aplicació tòpica directa. Per fer-lo servir sense problemes s'aconsella prendre l'AE d'orenga en forma de càpsules amb els àpats. Aquests complements sempre es presenten altament diluïts a AV. Seguiu les indicacions i dosis del laboratori.
Farigola timol, l'AE tonificant
De la farigola (Thymus vulgaris CT timol) es destil·len les summitats florides. És un oli essencial antibacterià molt potent i, a més de ser un gran tònic general i del sistema immunitari, és un analgèsic molt apreciat en cas d'inflamació de les mucoses. Aquest AE també s'aconsella en cas d'infeccions bacterianes de tipus ORL i respiratòries, especialment si són recurrents, o digestives (gastroenteritis). Es pot prendre per via oral a raó de 2 gotes 3 vegades al dia diluïdes en una culleradeta de mel, durant 5 a 6 dies, o diluint 2 gotes en 5 ml d'AE de jojoba (una culleradeta). Atenció: en ser dermocàustic (irritant per a la pell) i hepatotòxic es desaconsella en les persones amb trastorns hepàtics.
Canyella de Ceilan, l'AE que pot amb tot
Es destil·la l'escorça. La canyella de Ceilan (Cinnamomum zeylanicum o verum) també rep el sobrenom d'Atila de l'aroma, ja que mata tot al seu pas: bacteris, virus, fongs i paràsits. És un potent tònic i es recomana en cas d'infeccions bacterianes, especialment